Geslaagd

Rijbewijs gehaald?

Het duurt vijf werkdagen voordat je het rijbewijs kunt ophalen nadat je geslaagd bent. Je eerste rijbewijs is automatisch een beginnersrijbewijs.

De kosten van het rijbewijs verschillen per gemeente. Informeer bij jouw gemeente wat het rijbewijs kost. Je kunt je rijbewijs ook met spoed aanvragen dat circa 45 euro. Dan heb je je rijbewijs binnen een werkdag. Hier betaal je wel extra kosten voor.

Beginnersrijbewijs

De eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt, geldt als een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs ziet eruit als een normaal rijbewijs. De regels voor een automobilist met een beginnersrijbewijs zijn wel strenger dan iemand die zijn rijbewijs al langer dan vijf jaar heeft. Het beginnersrijbewijs heeft de overheid sinds 2002 ingevoerd.

Hou je je gewoon aan de verkeersregels dan is er niets aan de hand. Maak je je echter schuldig aan verkeersovertredingen dan worden deze geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Heb je binnen 5 jaar meer dan 3 overtredingen begaan, dan wordt je beginnersrijbewijs ingevorderd door de politie. De politie geeft dit door aan het CBR. Het CBR start vervolgens een rijvaardigheidsonderzoek. Als jij volgens de CBR niet rijvaardig bent, dan maakt het CBR je beginnersrijbewijs ongeldig.

Schrijf je in