Praktijk

De praktijklessen duren 90 minuten. Het is mogelijk meerdere lessen per week te volgen. De lessen zijn opbouwend van karakter, dat betekent dat we bij aanvang van de les terugkomen op de vorige les. We bespreken de pluspunten, maar vooral ook de verbeterpunten zodat je met die informatie in het achterhoofd aan de les begint. Je wordt van huis of van een andere plaats opgehaald en teruggebracht. Je rijdt tijdens de lessen altijd in dezelfde lesauto.

De vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat je gestructureerd wordt voorbereid op het praktijkexamen en je zelf ook zicht hebt op het verloop van de opleiding.

De praktijk-lessen zijn opgebouwd uit drie fases:

  • Fase 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing
  • Fase 2: De kijk technieken
  • Fase 3: Gevaren herkennen en daarop reageren

Fase 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing

Om goed door het verkeer te kunnen manoeuvreren is het belangrijk dat je beschikt over een goede technische beheersing van de auto. Verder is erg belangrijk dat je de technische bediening (sturen,wegrijden, stoppen, schakelen, enz.) uit kunt voeren zonder erbij na te moeten denken.

Fase 2: De kijk technieken

In fase 2 gaan we het ‘technisch” rijden combineren met de benodigde kijktechnieken. We gaan dus eigenlijk van “technisch” rijden naar“veilig” rijden.
Voor de meeste leerlingen is dit de moeilijkste fase!

Fase 3: Vooruitkijken en vooruitdenken
In deze fase ligt de nadruk op vooruitkijken en vooruitdenken. Om een veilige, sociale en zelfstandige automobilist te worden moet je niet alleen je eigen fouten kunnen oplossen maar ook direct kunnen reageren op die van je medeweggebruiker.

Verder leer je in deze fase:

  • Zelfstandig route rijden
  • Rijden met navigatie
  • Cluster opdrachten uitvoeren
  • Zelfstandig naar een punt toe rijden

Om de slagingskans voor het praktijkexamen te vergroten is het raadzaam om een tussentijdse toets te volgen.

Tussentijdse Toets

Voor het praktijkexamen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) te nemen. Het is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en om eventuele nervositeit weg te nemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Bij een positief resultaat wordt vrijstelling gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen. Daarom is zelfreflectie ook een onderdeel van de tussentijdse toets. Je vult dus vooraf het Zelfreflectieformulier in dat je meeneemt naar de toets.

De voordelen

Advies

Na afloop van de toets krijg je een adviesformulier. Op het formulier heeft de examinator per onderdeel advies uitgebracht. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken!

Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen manoeuvres (auto). Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Wennen

De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de toets bij veel kandidaten weggenomen.

Vrijstelling

Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende auto-examen.

Vanaf je 16e aan je Rijbewijs Beginnen?

Vanaf je 16e mag je je theorie-examen afleggen, vanaf 16.5 jaar mag je beginnen met de praktijklessen, en vanaf je 17e praktijk-examen afleggen.

Let wel, dit geldt alleen voor jongeren die na 1 november 2011 – 17 jaar worden.

Voor jongeren die al 17 jaar zijn op 1 november geldt dat ze wel praktijklessen mogen volgen, maar pas op hun 18e het praktijk-examen mogen afleggen.

Na het behalen van je rijbewijs moet je tot je 18e met een coach rijden, dit kan een ouder zijn of iemand anders die minstens 5 jaar in het bezit is van het rijbewijs, en de afgelopen 4 jaar geen ernstige verkeersovertredingen heeft begaan.

Je kiest zelf wie je coach wordt, het kunnen er ook meerdere zijn, tot maximaal 5. Je vraagt een begeleiderspas aan, en geeft daarbij aan wie jouw coaches zijn. Na goedkeuring krijg je je begeleiderspas, en kun je begeleid gaan rijden.

Op de site www.2todrive.nl kun je je aanmelden als je van deze wet gebruik wilt maken.

Opfriscursussen

Ben je in het bezit van een rijbewijs, maar heb je al een tijd niet achter het stuur gezeten of ben je onzeker over je rij kwaliteiten dan hebben we ook trainingen om de praktische kennis snel weer op peil te brengen. Daarnaast hebben we ook diverse boeken om de theorie kennis aan te scherpen.

De lessen worden gegeven in jou tempo en de nadruk zal liggen op de onderdelen die jij graag wilt oefenen.

Faalangst

Wij zijn gespecialiseerd in het omgaan met leerlingen die last hebben van faalangst. Wij kijken naar de bron van die angst en zullen samen met jouw proberen om je zoveel vertrouwen te geven in je eigen rijden, dat je zenuwen tijdens je examen zoveel mogelijk zijn verminderd. Tevens bestaat er voor leerlingen mat faalangst een speciaal praktijk examen waarbij er meer tijd wordt genomen om de beoordeling te doen.

Schrijf je in